Typy akné – 5 různých druhů, útvary a závažnost

Typy akné

Obsah článku

V dnešním článku se podrobněji podíváme na typy akné. Čeká nás ale mnohem více rozdělování, protože by nás nemělo zajímat pouze samotné onemocnění (protože ano, akné je regulérní onemocnění), ale také typy útvarů, které se na kůži vyskytují a potom jejich závažnost.

Než se ale podíváme na samotné typy akné, pojďme si něco říct o onemocnění, kterého se akné týká – odborně acne vulgaris.

Acne vulgaris

Acne vulgaris (v běžné mluvě známé jako akné, což si také dovolím nadále v textu používat) je vysoce individuální rozšířené chronické kožní onemocnění a nejčastěji se v kosmetické praxi setkáte právě s ním. Nejedná se však o finální dělení, protože acne vulgaris je taková rodina, která se dělí na další typy akné. Vysoce individuální znamená, že u každého probíhá v jiné míře, intenzitě a ke každému akné přispívají různé důvody.

Akné se objevuje velice často v pubertě, zdroje uvádí až v 80% případů. Není však neobvyklé, že se objeví i v dospělosti, zejména mezi lety 20-30 zejména u žen. Vyskytuje se nejčastěji tam, kde je hodně mazových žláz, což je vlasová pokožka a obličej. Výjimka není ani na ramenou, zádech nebo hrudi. Naopak na ploskách nohou a dlaních se nenachází žádné mazové žlázy.

K tvorbě akné z biologického hlediska přispívá nadměrná tvorba kožního mazu, bakterie, která se jmenuje p.acnes (odborně propionibacterium acnes, cutibacterium acnes), zánětlivost místa, kde se akné nachází a v neposlední řadě také porucha keratinizace, kdy nejsme schopni z vrchní (rohové) vrstvy pokožky oddělit odumřelé kožní buňky (korneocyty), které se tam přirozeně vyskytují – pór se tak ucpe. Na vině jsou často ale také hormony. Všechny tyto parametry potom v různých kombinacích určují, jaké typy akné rozlišujeme a se kterými se potýkáme.

Pokud Vás typy akné zaujaly a chcete se o akné dozvědět ještě mnohem více a dopodrobna, omrkněte náš online kurz věnovaný pouze tomuto tématu. 

Nejčastěji se s akné pojí mastný typ pleti, kde je geneticky daná vyšší produkce kožního mazu než je standard, kterým se vyznačuje normální typ pleti. Není ale tak neobvyklé, že akné poskytne i suchý typ pleti.

Celkem snadno se zaměňuje i za jiné kožní problémy – například za rosaceu (která má odborný název ještě k tomu acne rosacea 🙂 pozor ale, její jméno NEZNAMENÁ, že se řadí mezi typy akné, protože ne!). V momentě, kdy máte pocit, že jste s léčbou akné v koncích, ať už u sebe nebo u klientek, je dobré zkusit se zamyslet, jestli se nejedná o jinou kožní chorobu.

V případech, kdy si nejste jisti, jestli se jedná o akné nebo ne a nebo Vás Váš problém ovlivňuje jakýmkoliv způsobem, je velmi důležité najít si nebo doporučit pomoc a navštívit ať už kosmetičku nebo přímo dermatologa.

Kosmetičkám doporučuji sehnat dermatologa, ke kterému budete klienty s anomáliemi posílat. Někoho, kdo nabírá nové pacienty, s kým máte zkušenosti a věříte mu, že nepředepíše borovou vodu – mluvím z vlastní zkušenosti :-).

Typy akné: dělení

Na začátek nás čeká dělení akné do několika kategorií: druhy (což jsou specifické formy onemocnění akné), útvary, které se v rámci akné na kůži vyskytují a závažnost projevů.

A pro lepší pochopení jednotlivých druhů akné si pojďme rozebrat napřed útvary, které se na kůži nacházejí:

  • Bílé a černé tečky (komedony)
  • Papuly a pustuly (papulopustulární akné)
  • Noduly a cysty (hormonální, cystické akné, acne conglobata)

Akné útvary průřez

Typy akné

Existují ještě malé bílé útvary, kterým se říká milie, které vypadají jako akné, ale mezi útvary ani typy akné se neřadí. Vznikají nedostatečnou keratinizací a za živého boha nejdou vymáčknou. Velmi často se objevují na očních víčkách nebo pod očním okolím.

Mohou zmizet i samy, ale pokud ne, doma si s nimi pravděpodobně neporadíte, potřebujete s nimi zajít k odborníkovi – ke kosmetičce nebo k dermatologovi, které Vám milii jehlou propíchnou a zbaví ji tekutiny.

Milie

Milie, zdroj: www.janabella.cz

Všechny (až na milie) si ještě rozebereme dopodrobna v rámci jednotlivých druhů akné, než se ale pustíme přímo do toho, potřebujeme si říct, že akné se může rozlišovat i podle závažnosti:

  • lehké (komedony, občas papuly, pustuly, nezanechává jizvy, může v ojedinělých případech zanechat pigmentaci)
  • středně těžké (rozšířené komedony, velký výskyt papulů a pustulů a občas cysty, zanechává pigmentaci i občas jizvy)
  • těžké (všechny typy dohromady, velký výskyt cyst, zanechává jizvy)

Lehká forma akné

Lehká forma akné,  zdroj: www.vichy.cz

Středně těžká forma akné

Těžká forma akné

Druhy akné: dělení

A teď dáme všechny naše dosavadní znalosti dohromady a můžeme se podívat na samotné druhy akné. Rozlišujeme jich 5:

  • Komedonické akné – vyznačuje se bílými a černými tečkami (komedony)
  • Acne papulosa, acne pustulosa, acne papulopustulosa – tvoří se papuly a pustuly
  • Cystické akné (acne cystica, acne nodulocystica) – tvoří se cysty a noduly
  • Acne indurata et abscedens – hnisající těžký projev akné s abscesy (v detailu vynecháme, nejedná se o rozšířenou formu akné)
  • Acne conglobata – nejtěžší forma akné, splývající projevy

1) Acne comedonica (komedonické akné)

Do komedonického akné spadají bílé a černé tečky, kterým se také jinak říká komedony.

  • Bílé tečky

Bílá tečka je uzavřený komedon, který má na sobě bílou vrstvu – jedná se o viditelně ucpaný pór. Je to uzavřený ekosystém, v nich se nachází bílá tekutina a v okolí pupínku často vidíme začervenání a zánět. Na dotek mohou být i bolestivé.

Bílé tečky jsou to, co považujeme za “beďary” nebo pupínky a většinou jsou spojeny s lehčí nebo středně těžkou formou akné.

K bílým tečkám může vést genetika, špatná hygiena, nadměrné pocení, špatně zvolené produkty na pleť včetně make-upu a špatná skládka jídelníčku.

Bílé tečky

  • Černé tečky

Černé tečky jsou otevřené komedony. Jsou vystavené vzduchu, který na ně působí a mění jejich barvu na černou tzv. zoxidují. Stejný proces se děje například s rozkrojeným jablkem nebo avokádem, které začnou na vzduchu měnit barvu.

Černé tečky jsou typické pro nadprodukci kožního mazu. Odehrává se v nich sice malinký zánět, ale na pohled není vidět.

Černé tečky zhoršuje pocení.

Nejlepší je černé tečky doma nemačkat, mohou se akorát zanítit a způsobit paseku. Nejlepší je nechat si je vyjmout u profesionální kosmetičky.

Černé tečky

2) Acne papulopustulosa

Tvořeno útvary, kterým se říká papuly, což jsou pupínky nebo boláky bez bílých a černých špiček a pustuly, což jsou vřídky s nenápadnými bílými nebo žlutými tečkami uprostřed). Obecně jsou papuly a pustuly označení pro zánětlivé útvary, které se nevztahují pouze k akné, ale obecně pro cokoliv, co se nachází na kůži.

Často se díky papulám a pustulám zaměňuje klasické akné s rocaseou.

Pustuly

Papuly

3) Cystické akné (acne cystica, acne nodulocystica)

Cysta je uzavřený komedon, který na povrchu formuje hlavičku a který na rozdíl od bílé tečky nejde dobře vymáčknout. Je mnohem hlouběji v kůži a je považován za středně těžkoutěžkou formu akné (samozřejmě ne pokud máme pleť zdravou a občas se sem tam vyrojí jedna cysta).

Jedná se o velmi zánětlivé a bolestivé akné, které má často dopad i na psychiku osoby, která se s ním potýká.

Noduly jsou takové “uzlíky” velmi podobné cystám, ale netvoří hlavičku a jsou pouze uvnitř kůže. Jsou velmi bolestivé a obvykle po nich zůstávají jizvy. Primárním problémem je zánětlivost a velmi aktivní p.acnes. Léčbu také neulehčuje hloubka, ve kterém se cystické akné nachází.

Tady platí opravdu velmi hlasité NEMAČKAT pupínky! Jakmile se cystické akné vymkne a začne tzv. “tunelovat”, nejlepší přístup je neodkládat návštěvu dermatologa a případně i psychologa kvůli dopadu na psychické zdraví.

Dermatolog může s cystickým akné pomoci nejen léky na předpis, ale také může předepsat čištění pleti a krémy s koncentracemi aktivních látek, které mohou předepisovat pouze doktoři. Kosmetika samotná může být na závažné cystické akné krátká.

Cystické akné

4) Acne conglobata

Acne conglobata je nejtěžší formou akné a jde o akné cystické s možností výskytu nodulů (cystické akné, které se “vytunelovalo”. Jedná se o hluboký zánět, který je velmi obtížný na léčbu a vyžaduje velkou dávku trpělivosti.

Vzniká zánětlivým spojením více uzlů (nodulů) a cyst, které se plní hnisem, a často se objevují bolestivé abscesy a píštěle. Tento typ akné se může objevit náhle a zhoršuje se rychle, přičemž zanechává hluboké jizvy.

Více než obličej jsou často postižená záda, na kterých se nachází hodně mazových žláz.

Acne conglobata

Další známé druhy akné:

Acne vulgaris ale neomezuje pouze jedno dělení, jeho typů existuje ještě celá řada, např.:

  • Acne premenstrualis – aneb akné před menstruačním cyklem, který málokdy zanechává pigmentaci a jizvy a často se vyskytuje na bradě ve formě zánětlivých vřídků
  • Acne postpubertalis – akné vyskytující se u dospělých žen po 18. roce života, často o něm hovoříme jako o hormonálním akné
  • Acne mechanica – vzniká z důvodu fyzického tření (např. opírání si rukou o bradu, pod čepicí, při sportu, hra na housle apod.)
  • Acne mallorca – akné z nedostatku čerstvého vzduchu nebo z UV záření
  • Akné v těhotenství

Ad hoc: hormonální akné

Nejznámějším hormonálním akné trpí nejčastěji lidé v pubertě (okolo 15. roku života, až 80%), kdy si prochází hormonálními změnami, které ovlivňují tvorbu kožního mazu. Jeho intenzita se liší a těžší formou napadá spíše muže.

Dalším typem hormonálního akné typu acne postpubertalis mohou trpět zejména ženy v období po 20., které se objevuje na spodní straně obličeje (brada, hrana brady a krku, tváře) a vyznačuje se cystami, papuly a pustuly. Jak název napovídá, jedná se zejména o hormonální změny, případně hormonální onemocnění (např. PCOS – syndrom polycystických ovarií), které je dobré řešit doprovodně i s gynekologem.

Dalším typem hormonálního akné je pak akné v těhotenství, které se objevuje v různých dobách a různé intenzitě a souvisí nejčastěji s nadprodukcí progesteronu a kožního mazu.

Hormonální akné

Shrnutí

Acne vulgaris je velmi časté kožní onemocnění, se kterým se často setkáte v kosmetické praxi. Objevuje se především v pubertě, ale není výjimkou ani u dospělých mezi 20-30 lety. Vznik akné ovlivňuje nadměrná tvorba kožního mazu, bakterie p.acnes, zánětlivost a porucha keratinizace. Existuje několik typů akné, které se liší podle závažnosti a druhů útvarů, jako jsou komedony, papuly, pustuly či cysty. Nejtěžší formy, jako cystické akné nebo acne conglobata, mohou zanechávat jizvy a vyžadují odbornou léčbu dermatologem. Problémy s akné mohou být ovlivněny i hormonálními změnami, například v těhotenství nebo při hormonálních onemocněních.

Q&A

Jak poznat typ akné?

Pokud si nejste jisti, s jakým typem akné se potýkáte (nebo jestli je to vůbec akné), zajděte za kosmetičkou nebo dermatologem.

Jak poznat bakteriální akné?

Bakteriální akné je téměř všechno akné – komedony, papuly, pustuly i cysty, protože bakterie p.acnes obecně přispívá k tvorbě akné.

Je mykotické akné mezi typy akné?

Ne, mykotické akné se neřadí mezi klasické typy akné, jedná se o samostatné onemocnění, které se jmenuje folikulitida.

Jak poznat hormonální akné?

Nejčastěji se objevuje v pubertě, nebo potom u žen mezi 20.-30. rokem života. Hormonální akné se také objevuje v těhotenství nebo před menstruací. Často jsou poznamenány tváře, čelisti, brada, méně už čelo.

Co je cystické akné?

Cystické akné se vyznačuje cystami a v horším případě noduly, doporučuji si najít odstavec o cystickém akné v článku výše.

Jak poznat podkožní akné?

Podkožní akné se vyznačuje hrbolkem, který nemá “čepičku” a neproniká skrz pokožku přímo napovrch.

Jak vymáčknout podkožní akné?

Rozhodně takové pupínky nemačkejte! Žádné typy akné byste neměli mačkat, ale u podkožního, cystického akné je toto pravidlo opravdu velmi důležité, jinak následky povedou až k jizvám.

Sdílet