Kolik si vydělá kosmetička? 2 kroky, jak se dostat k hodinovce

Kolik si vydělá kosmetička

Obsah článku

Peníze řeší všichni. Možná už se Vám někdy promítalo hlavou, kolik si vydělá kosmetička a když se jí stanete,  jak to udělat, aby byla Vaše práce dobře zaplacena a objednávky se jen hrnuly? 

Na začátku je vždy rozhodnutí. Udělám si kurz (online varianta nebo kombinovaná varianta), budu cokoliv si vymyslím.

Nejtěžší a největší z problémů není, co si vyberete za profesi, ale jak si určíte cenu svého produktu, ošetření, služeb atd. V  podstatě pak můžete a dokážete prodávat cokoliv, pokud umíte správně nabídnout s odpovídající cenou.

Pak je jedno, jestli prodáváte kosmetická ošetření nebo vlnitý plech.

Jak si spočítat hodinovku

Často od kosmetiček slýchám, že ony nic neprodávají, že “jenom dělají kosmetiku”. Pokud je u toho kasička, prodáváte vždycky. Prodáváte svoje služby, kde je zahrnuto mnoho položek – Váš pracovní prostor, znalosti, nakoupené přípravky. A hlavně – váš čas. Ať se Vám to líbí nebo ne, čas je to nejcennější, co máte. Kosmetiku můžete vyměnit, z prostoru se můžete přestěhovat, ale čas máme jeden.

Z toho vyplývá následující: 

Pokud si otevíráte si svoji živnost, máte 4 možnosti:

  1. máte doma svůj vlastní prostor (tam jste sami nebo někoho přiberete k sobě),

  2. sami si pronajmete prostor (tam jste sami nebo někoho k sobě přiberete),

  3. najdete si pronájem (k někomu se přidáte) a nebo

  4. jezdíte po klientele a tomu se říká mobilní služby.

Nebudeme se zajímat o možnost, že se necháte zaměstnat, protože je většina už dopředu daná a vy si vyjednáváte svoji cenu a případně pracovní benefity, jako např. provizi z prodeje přípravků či délku pracovní doby a jiné povinnosti.

První krok

A teď, co s tím. Abyste se mohli na výše uvedené možnosti zaměřit, potřebujete si spočítat VAŠE konkrétní měsíční položky (velmi doporučuji si vytvořit tabulku, ať máte přehled, žádné počítání v hlavě, všechno hezky na papír):

  • sociální a zdravotní pojištění, paušální daň
  • nájem prostor (i doma platíte složenky máte-li prostor ve svém domě nebo v bytě)
  • energie v pronajatém prostoru (topí se, svítí se, většinou není zahrnuto v ceně nájmu prostor, je to položka navíc)
  • telefon, internet, wifi
  • doprava (MHD, auto, parkovné)
  • služby spojené se zásilkami, které vy posíláte (objednané přípravky – např. Zásilkovna, PPL (posíláte balíčky, pozor na to, když si určíte dopravu zdarma – někdo to musí platit)
  • nájem – někde bydlíte a to také stojí peníze
  • jídlo na celý měsíc
  • drogerie, léky, doplňky stravy, dezinfekce, úklidové prostředky
  • věci do šatníku (oblečení, doplňky, boty)
  • splátky – hypotéky, úvěry, leasing, půjčky…
  • poradenství – účetnictví, školení, semináře, odborná literatura, časopisy, předplatné
  • reklama – web, dárkové poukazy, rezervační systém, reklama na insta nebo fcb, plakáty, vizitky, letáky…
  • hobby, kapesné pro děti, hlídání, školkovné nebo školné, domácí mazlíček
  • služby placené – úklid, praní prádla, sušení prádla, čistírna
  • jednorázový materiál do studia (rukavice, roušky, vatové tyčinky, ubrousky, tamponky…)
  • kosmetický materiál (měsíčně průběžně dokupujete spotřebované přípravky nebo další nově nakupujete, např. vyjde nová limitka) – nechte si raději jako úplně samostatnou položku mimo všechny zde uvedené tabulky, protože jednotlivá ošetření se cenově liší z důvodu různé ceny materiálu – např, materiál na jedno ošetření za 50 Kč na jiné za 800 Kč. Je potřeba jednotlivá ošetření zvlášť nacenit.
  • ostatní materiál (svíčky, vonné tyčinky, vůně do prostoru, káva, čaj a další občerstvení)
  • konto X (peníze pro nečekané položky, např. se rozbije lehátko a potřebujete okamžitě nové)

A teď na nás vyskočí ještě položky, které platíme ročně, např.:

  • pojištění (např. auto, byt, dům, úrazovka, pojistka na “blbost”)
  • daně a poplatky (např. roční členství v klubu, daň z nemovitosti…)
  • dovolená, výlety, lázně, škola v přírodě, soustředění…

P.S. pokud si platíte nízké zálohy např. na energie, na roční vyúčtování zde do této položky připočítejte i  nedoplatky.

Sečtěte si veškeré roční položky a vydělte 12 (měsíci v kalendářním roce). Vyjde Vám měsíční přibližná částka, kterou přidejte k těm ostatním měsíčním a celé to sečtěte.

Takhle víte, kolik přibližně musíte každý měsíc vydělat peněz, aneb prvního v měsíci se probudíte a víte, že na konci měsíce máte vše zaplaceno. Zmíněná částka je pro Vaši představu orientační. Ukazuje Vám, kolik máte během měsíce vydělat, abyste nebyli v červených číslech.

Když si pořídíte přístroj např. za 100.000 Kč, samozřejmě, že musíte počítat ještě s revizí, opravou, koupí náhradních dílů atp. V žádném případě se nejedná o jednorázovou investici. Proto, pokud zvažujete do salonu něco cennějšího koupit, dobře si ověřte informace o tom, jak dobrý je servis a co kolik stojí, ať pak nedostanete z následně vystavené faktury za opravu infarkt. A hlavně si udělejte dopředu průzkum, jestli se Vám investice vrátí a hlavně – za jak dlouho.

Velmi důležitá informace je, že v tabulce není započítáno zboží na sklad. 

Další položky mohou být ještě vedlejší měsíční příjmy – brigády, výplata, příjmy od partnera, různá forma důchodu… Můžete si ji odečíst od výsledné částky, která Vám vyšla součtem všech položek měsíčních (i s položkou roční poplatky, kterou jste následně vydělili 12 měsíci a pak k ní připočetli).

Příklad:

  • měsíční položky 50.000.-
  • roční položky 60.000.- 1/12 5.000.- (sčítáme měsíční položky a roční položky vydělené 12 měsíci)
  • vedlejší měsíční příjmy 5.000.- (od celku výše odečítáme vedlejší měsíční příjmy)
  • CELKEM 50.000.-

Celkem je potřeba měsíčně vydělat ve vzorovém příkladu nejméně 50.000.- Kč.

Bez kalkulačky se neobejdete.

Pokud tápete a nemáte přehled, kolik kde necháte za co peněz, existují aplikace na domácí účetnictví. Jsou zdarma a poskytují službu k nezaplacení. Stáhněte si ji a měsíc si do ní zadávejte poctivě všechny položky, co jdou z Vaší peněženky nebo z účtu… garantuji Vám, že se nestačíte na konci měsíce divit. A když zvládnete měsíc vést výše zmíněnou činnost, máte první krok  ohledně financování splněný a počítání ceny bude zase o něco jednodušší. Víte, za co a kolik vydáváte, a navíc pěkně barevně.

První krok – kolik potřebujete měsíčně máte zvládnutý, co dál?

Druhý krok

Celkovou měsíční částku, v našem případě 50.000.- Kč vydělte 17.

Předpokládejte, že nepracujete 24/7 celý rok. Máte dovolenou, jste nemocní, jedete na školení, jsou svátky, prázdniny, víkendy, státní svátky, neplánované volno….

Reálně děláte 17 dnů v měsíci a celkem vyjde 17×12=204 dnů pracovních, což není málo.

Ano, můžete pracovat více dnů, třeba 300, ovšem z dlouhodobého hlediska to stejně zdravotně vydržet nejde. Nebo z rodinného hlediska.

Příklad:

50.000 : 17 = 2.941.-

Vyjde Vám částka (zaokrouhlíme) 3.000.- Kč a znamená, že denně máte vydělat 3.000.- Kč.

S tím už si můžete pohrát. můžete pracovat 6 hodin po 500 Kč nebo 3 hodiny po 1000 Kč

V prvním případě potřebujete denně 6 klientek  a ve druhém 3 klientky.

Bod 1 a 2 – 

Pokud jste sami, vyřešeno. Přidá se k Vám někdo a řešíte za kolik? Tabulka dá odpovědi. Otázkou zůstává, zda příchozí bude mít svůj materiál nebo Váš, kolik dní/hodin u Vás bude, jak se budete střídat nebo jestli s Vámi bude sdílet stejný prostor, ale v jiné místnosti (máte více místností). Bude mít k dispozici Vaše vybavení nebo si zařizuje sama, bude si půjčovat Váš přístroj za 100.000 Kč? Jiné to bude u kadeřnice (voda, elektrika) a jiné u vizážistiky. Zase – bez kalkulačky se neobejdete. Co se nechat pojistit?

Bod 3

Vycházíte z bodu 1-2. Otázkou opět zůstává, zda budete mít svůj materiál nebo její, kolik dní/hodin u ní bude, jak se budete střídat nebo jestli s ní bude sdílet stejný prostor, ale v jiné místnosti (má více místností). Jiné to bude u kadeřnice (voda, elektrika) a jiné u vizážistiky. Zase – bez kalkulačky se neobejdete. Budete si půjčovat její přístroj za 100.000Kč? Opět zvažte pojištění.

Bod 4

Největší problém – zaberete dlouhý čas: přípravou, cestou, přípravou prostoru, úklidem prostoru (balíte svoje věci, lehátko…) a cestou zpět (benzín, nafta…). Lehátko, pokud máte skládací, je pěkně těžké. Navíc s sebou nevozíte sklad přípravků a pokud ano, jsou pak vystaveny výrazné změně teploty hlavně v létě a v zimě. Nedává smysl mít toto ošetření levné, protože zapomínáte na hodiny práce kolem. Ano, bez kalkulačky se zase neobejdete. A napadá mě… víte, že existuje minimální hodinová mzda a že existuje kalkulačka cestovních náhrad? A že pro rok 2024 je minimální mzda 112,50 Kčhod.  a sazba na km 5,60 Kč?

Příklad 

Výpočet cestovních náhrad 2024 (zpáteční cesta 100 km, spotřeba auta 5l/100km, cena nafty 35 Kč/l)

  1. opotřebení automobilu = 100 (km) * 5,60 (sazba základní náhrady pro osobní vozidla) = 560 Kč

  2. pohonné hmoty = 5 (spotřeba auta v litrech na 100 km) * 35 (cena nafty) = 175 Kč

  3. celková cestovní náhrada = 560 + 175 = 735 Kč

Příklad tabulky nákladů, 1. strana
Příklad tabulky nákladů, 1. strana
Příklad tabulky nákladů, 2. strana
Příklad tabulky nákladů, 2. strana

Kosmetické přípravky nejen na práci – bubák v pořadí

A zde přichází položka kosmetické přípravky, protože, jak jste už poznali, cena jednotlivých ošetření se liší. Např. základní hodinové ošetření Vám vyjde na kosmetické přípravky na 50 Kč, ale speciální liftingové např. na 800 Kč. Proto si potřebujete k “hodinovce” připočítat cenu kosmetického materiálu.

Zmiňuji důležitou věc, materiál je potřeba nacenit. Neprodáváte přípravky v kosmetickém ošetření  za 50 nebo 800 Kč, ale potřebujete zvýšit jejich cenua není to proto, že chcete klientku oškubat jako jetel na louce. Za vydanou 50 Kč si zase koupíte jen materiál za 50 Kč. Nic navíc, nic dalšího. A každý obličej je jiný. Někdy větší, někdy menší, materiál, kromě speciálních přípravků, se nepočítá na ml, ale máte zprůměrovanou spotřebu i cenu.

Otázka prodeje přípravků pro domácí péči – najdete nespočet poměrů, kolik kosmetiky a kolik prodeje je zaručeně správně. Kašlete na 100% doporučení. Co je fakt, prodej potřebujete, bez diskuze. Vylepšujete tím svůj zájem o klientelu, řešíte jejich problém, máte o ně zájem, přemýšlíte za ně, nemusí běhat po e-shopech a drogeriích, jste jejich “osobní asistentka” v péči o pleť. Lidi mají rádi, když jim někdo (vy) věnuje pozornost.

Co když si představíte, že máte jedno kosmetické ošetření cca 1.000 – 2.000,- plus si klientka odnese produkty na domácí péči?

Nemusíte dřít jako koně, abyste si na sebe vydělali. Stačí mít cca 4-5 klientech každý den, které si odnesou produkty a můžete v klidu spát.

Na místě je otázka, kde seberete tolik klientek? To už je příklad na nový článek.

Shrnutí

Pokud uvažujete o práci kosmetičky nebo Vás zajímá, kolik si vydělá kosmetička, důležité je nejen projít odpovídajícím vzděláním, ale i správné nacenit služby. Kromě samotného kosmetického ošetření totiž prodáváte svůj čas. K výpočtu, kolik musíte měsíčně vydělat, je třeba sečíst všechny náklady, včetně energií, pojištění, pronájmů a další výdajů. Z tohoto základu si pak snadno spočítáte, jakou částku musíte denně vydělat (dělíte 17 pracovními dny, ne víc!) a kolik klientek potřebujete získat. Důležité je také mít správně naceněné kosmetické ošetření i přípravky a nezapomínat na další faktory, jako jsou cestovní náhrady nebo náklady na vybavení. V neposlední řadě je třeba myslet i na prodej produktů pro domácí péči, který může výrazně ovlivnit Vaše výdělky.

Q&A

Kolik si vydělá kosmetička?

Tolik, kolik potřebuje, aby se udržela v podnikání, zároveň zaplatila složenky i doma a ještě mohla odjet na dovolenou.

Jaké vzdělání musí mít kosmetička?

Detaily jsou všechny uvedené v článku Jak se stát kosmetičkou, ale ve zkratce – budoucí kosmetička buď může vystudovat střední školu zakončenou výučním listem nebo maturitou, případně se může připravit na profesní zkoušku přípravným kurzem (což nabízíme my) bez potřeby garanta a nebo projít rekvalifikačním kurzem s potřebou garanta.

Co obnáší práce kosmetičky?

Nejen manuální i přístrojová ošetření a odborné poradenství, ale také jste psycholog :-). A pokud jste ve vlastním podniku, tak i znalost marketingu nebo účetnictví. Zkrátka je to povolání, které nabízí velkou různorodost.

Jak se stát kosmetičkou?

Všechny informace jsou všechny uvedené v článku Jak se stát kosmetičkou.

Sdílet